top of page

  Amerikankarvatonterrieri eli AHT 

Historia

 

Amerikankarvatonterrieri (American Hairless Terrier, AHT) on saanut alkunsa vuonna 1972, kun rottaterrieripentueeseen syntyi sattumalta karvaton pentu nimeltään Pipe’s Josephine. Koiran omistaja Edwin Scott ihastui karvattomaan koiraan niin paljon, että hän halusi alkaa tutkimaan karvattomuuden periytymistä. Hän ottikin tavoitteekseen saada karvattomia jälkeläisiä myös Josephinelle. Pitkällisten yritysten jälkeen hän onnistuikin tavoitteessaan. Vuonna 1999 United Kennel Club tunnusti rottaterrierin ja karvattomat koirat rekisteröintiin UKC:iin rottaterrierin karvattomana muunnoksena. United Kennel Club hyväksyi amerikankarvatonterrierin omaksi rodukseen vuoden 2004 alussa. Edelleenkin rottaterrieriristeytykset ovat kuitenkin sallittuja, jotta rodun geenipooli pysyy mahdollisimman laajana. Ensimmäiset amerikankarvatonterrierit saapuivat Suomeen Yhdysvalloista huhtikuussa 2003.

Amerikankarvatonterrieri, Americanhairlessterrier

Yleistä

 

Amerikankarvatonterrieriä on kahta eri variaatiota, karvatonta ja karvallista. Karvaton amerikankarvatonterrieri on täysin karvaton, eikä sillä esim. kiinanharjakoiran tapaan ole pitkiä pää- tai tassukarvoja. Rodun karvattomuus periytyy resessiivisesti ja se onkin eri mutaatio kuin muilla karvattomilla roduilla. AHT:lla ei esiinny hammaspuutoksia, vaan niiden hampaisto on täydellinen. Amerikankarvatonterrierin pennut syntyvät aina karvallisina, mutta pentukarva alkaa melko pian syntymän jälkeen vähenemään ja yleensä luovútusikäinen pentu onkin jo täysin karvaton. Aikuisella koiralla saattaa ihossa olla pehmeää, persikkamaista "peach fuzz" nukkaa. Karvattoman AHT:n iho on pehmeämmän tuntuinen kuin muilla karvattomilla roduilla ja sitä onkin miellyttävä silittää.

Karvattoman ja karvallisen amerikankarvatonterrierin karva on erilainen, joten variaatiot tunnistaa toisistaan jo syntymähetkellä. Amerikankarvatonterrieri on reipas ja iloinen koira, joka tulee yleensä hyvin toimeen kaikkien kanssa. Se on aktiivinen, ketterä ja innostunut, joten sen kanssa on helppo harrastaa melkeinpä mitä tahansa lajia. AHT on myös älykäs ja helposti motivoitavissa, mikä tekee sen kouluttamisen helpoksi. Amerikankarvatonterrieri on ihmisläheinen ja haluaa yleensä olla kaikessa perheen touhussa mukana. Rotu sopii erinomaisesti myös lapsiperheisiin ja onkin ihanteellinen seura- ja harrastuskoira. Kuten jokainen koira, myös AHT vaatii kuitenkin hyvän sosiaalistamisen ja johdonmukaisen koulutuksen. Karvattomana koirana amerikankarvatonterrieri vaatii viileillä ja kylmillä ilmoilla vaatetta suojakseen. Talvivarustukseen kuuluukin toppahaalari, tossut ja pipo. Itse puemme omille koirillemme aina jotakin päälle, kun lämpö laskee alle noin +10-15 asteen tuulesta yms. riippuen. Pukemisen tarve riippuu paljolti myös koiran luonteesta, sukupuolesta sekä omistajan omasta kylmänherkkyydestä. Viluinen omistaja tulee usein pukeneeksi koiralleen enemmän päälle kuin lämminverinen ;) Kesällä AHT puolestaan saattaa tarvita aurinkosuojausta. Suojaukseen sopii hyvin ihmislapsille tarkoitettu suihkutettava ja runsaskertoiminen aurinkorasva tai T-paita. Kesällä AHT ruskettuu voimakkaasti ja väritys onkin melko poikkeava kuin talvisin. Amerikankarvatonterrieri on nykyisin FCI hyväksytty rotu. Kaikki pennut rekisteröidäänkin Suomen Kennelliittoon. 

Amerikankarvatonterrieri pentu
bottom of page